Javna zdravstvena ustanova

Opšta bolnica

„BLAŽO ORLANDIĆ“ – BAR

 

Nastavljajući tradiciju obilježavanja Dana melanoma tokom mjeseca maja, prepozntog kao međunarodnog mjeseca borbe protiv raka kože, u našoj ustanovi moći će da se urade besplatni pregledi kože i mladeža na kompjuterizovanom dermatoskopu, koje će vršiti dr Biljana Raičević, spec. dermatovenerolog. Besplatni pregledi svim zainteresovanim pacijentima radiće se dana 25.05.2023. godine u terminu od 11 h do 13 h, u prostorijama Dermatovenerološke ambulante JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar. Za ovaj pregled nije potreban uput samo zdravstvena knjižica.
Na ovaj način, JZU Opšta bolnica Bar priključuje se kampanji Euromelanoma, čiji je ovogodišnji slogan „Da li se štitte od sunca?“, kako bi dala svoj doprinos u prevenciji, ranom otkrivanju i pravovremenom liječenju melanoma, kao jednog od najopasnijih karcinoma. Takođe, nastavljamo da brinemo o našim pacijentima i radimo na osvješćivanju populacije da korišćenjem preventivnih mjera utičemo na smanjenje rizika od nastanka raka kože.
Budući da polako počinju topliji i sunčani dani, još jednom skrećemo pažnju stanovnicima kako iz Opština Bar, Ulcinj, Budva i preostalih primorskih gradova, tako i ostalim građanima Crne Gore da budu odgovorni prema svojem zdravlju i da vrše samopregled kože jednom mjesečno, a pregled cijele kože od strane dermatovenerologa jednom godišnje ili češće, u slučaju promjena koje se mijenjaju. Iskoristite priliku da provjerite stanje svojih mladeža.

 

labop logo

U petak, 9. septembra 2022. godine sa početkom u 10 sati, u prostorijama bolničkog restorana vodećeg partnera Opće bolnice Zadar održana je završna konferencija projekta LAB-OP kofinansiranog iz programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

labop logo

Sačinjene su brošure i izrađeni su dokumentarni film i edukativni videozapisi u sklopu projekta LAB-OP – Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sistema, kofinansiranog kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Projektni partneri na projektu LAB-OP su: Opća bolnica Zadar, JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, Zavod za Javno zdravstvo Zadar i Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije.

Izrađene brošure sadrže preporuke za uzorkovanje venske krvi, kapilarne krvi i urina, a prilagođene su smjernicama Evropskog udruženja za kliničku hemiju i laboratorijsku medicinu, te Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu i Hrvatskog društva za kliničku mikrobiologiju.

labop logo

Predstavljamo vam LAB-OP, mobilnu aplikaciju koja pruža informacije o pravilnoj i pravovremenoj pripremi za laboratorijska ispitivanja u Zadru, Baru i Livnu! Budući da dio nalaza može dati lažne rezultate, ukoliko se ne pridržavamo uputstava, LAB-OP odličan je način da na jednom mjestu dobijete sve informacije, pravilno se pripremite, te obezbijedite tačnost rezultata laboratorijskog ispitivanja.

Izbor uputstava za pravilnu pripremu za laboratorijsko ispitivanje moguće je za zdravstvene ustanove:

  • Opća bolnica Zadar (HR)
  • JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar (ME)
  • Zavod za javno zdravstvo Zadar (HR)
  • Županijska bolnica “Dr. fra Mihovil Sučić” Livno (BA)

Mobilnu aplikaciju LAB-OP preuzmite za Android i iOS!

pngfind.com play button png transparent 1855993

 

pngfind.com download on the app 2690039

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13