Javna zdravstvena ustanova

U JZU Opšta bolnica Bar obilježen Dan melanoma pregledima na kompjuterizovanom dermatoskopu

U JZU Opšta bolnica Bar obilježen Dan melanoma pregledima na kompjuterizovanom dermatoskopu

Nastvljajući tradiciju obilježavanja maja mjeseca, prepozntog kao Međunarodnog mjeseca borbe protiv melanoma, dana 19.05.2021. godine u terminu od 9 h do 13 h, u Dermatološkoj ambulanti JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, dr Biljana Raičević, spec. dermatovenerolog obavila je preglede svih zainteresovanih građana iz Opština Bar, Ulcinj i Budva. Kako je već najavljeno, za ovu vrstu pregleda nije bio potreban uput izabranog doktora, već samo zdravstvena knjižica. U predviđenom terminu, dr Raičević uradila je 40 pregleda.

 Tokom implementacije projekta MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka, kofinansiranog kroz Prvi poziv trilateralnog programa INTERREG IPA prekgranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, nabavljen je kompjuterizovani dermatoskop za našu zdravstvenu ustanovu. Realizacija projekata MELAdetect počela je 1. jula 2017. godine, a završila se 31. avgusta 2019. godine. Pregledi na ovom savremenom aparatu za dijagnostiku iz oblasti dermatovenerologije, ujedno jedinstvenom ove vrste u Crnoj Gori, obavljaju se u JZU Opšta bolnica Bar od septembra 2018. godine, kada je i isporučen. Do okončanja projekta, odnosno zaključno sa 31. avgustom 2019. godine, obavljeno 399 pregleda (kao „prvi pregled“), od čega je dermatoveneroloških bilo 296, oftalmoloških 98 i hirurških 5.
Nakon završetka projekta MELAdetect, odnosno od septembra 2019. godine, nastavilo se sa pregledima na nabavljenoj medicinskoj opremi, pa je do danas, 20.05.2022. godine, urađeno ukupno još 614 pregleda, od kojeg broja je bilo 397 dermatoloških pregleda. Ukupna vrijednost projekta MELAdetect bila je Eur 652.427,90, a partnerstvo su činile sljedeće institucije: Zavod za javno zdravstvo Zadar, Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj zadarske županije (ZADRA NOVA), te Medicninski faklutet Sveučilišta u Mostaru i JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar. Implementacija projekta trajala je 26 mjeseci.
Koristimo ovu priliku da podsjetimo sve naše građane, kako primorskih, tako i centralnih i sjevernih opština Crne Gore, na dobro poznatu izreku „Bolje spriječiti nego liječiti“, koja nabolje ilustruje značaj prevencije, odnosno ranog otkrivanje bilo koje bolesti, a posebno onih koje ni na koji način ne pokazuju simptome, već se najčešće otkrivaju kada je već kasno i kada su mogućnosti liječenja limitirane. Dakle, u ovim toplim i sunčanim danima, koji nam predstoje, povedite računa, odgovorno se ponašajte prema sebi i svojem zdravlju, redovno vršite samopregled svoje kože jednom mjesečno, a na pregled kože kod stručnjaka, odnosno dermatologa, idite jednom godišnje ili po potrebi češće, ako primijetite bilo kakve promjene. 
U nastavku, nalazi se link na edukativni filma „Sa suncem odgovorno“, namijenjen različitim starosnim grupama u cilju podizanja svijesti o značaju prevencije, ranog otkrivanja i liječenja melanoma, kao i promovisanje zdravih stilova života. 
 
 

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13