Javna zdravstvena ustanova

Članovi projektnog tima LAB-OP iz Opšte bolnice Bar posjetili bolnicu u Kopenhagenu

Članovi projektnog tima LAB-OP iz Opšte bolnice Bar posjetili bolnicu u Kopenhagenu

Nastavljajući sa realizacijom aktivnosti u okviru projekta LAB-OPImproving Laboratory and Diagnosis Operational System / Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sistema, članovi projektnog tima LAB-OP iz JZU Opšte bolnice Bar posjetili su univerzitetsku bolnicu Bispebjerg og Federiksberg u Kopenhagenu, kojom prilikom su im danske kolege prezentirale svoja iskustva u korišćenju pneumatskog cijevnog transporta, kao primjer dobre prakse. Organizator ove posjete bio je vodeći partner na projektu LAB-OP, Opća bolnica Zadar, koja je već u sklopu projekta LAB-OP, instalirala ovaj savremen i inovativan sistem tzv. vazdušne pošte proizvođača Stardstedt iz Danske, uz čiju pomoć, zajedno sa dobavljačem Alphacrom iz Zagreba, zapravo je i realizovana ova posjeta Kopenhagenu.

Naši zaposleni imali su priliku da posjete jednu od ukupno četiri bolnice u Kopenhagenu, u kojoj ima više od 4.200 zaposlenih, a čije zdravstvene usluge su usredsređene na  populaciju od više od 455.000 stanovnika. Laboratorija, u kojoj su naše zaposlene imale prilike da razmjene iskustva sa svojim kolegama, pruža usluge laboratorijske dijagnostike bolnicama Bispebjerg i Federiksberg, kao i ambulantama primarne zdravstvene zaštite Kopenhagena i Federiksberga; opslužujući dnevno 3.000 pacijenata, odnosno vršeći analize 10 miliona uzoraka godišnje. Oni su prošle godine instalirali sistem vazdušne pošte, koji sa svojim inovativnim pneumatskim sistemom cijevi omogućuje bržu dostavu uzoraka za analizu u laboratoriju i manju kontaminaciju uzoraka, te na taj način doprinosi smanjenju vremena potrebnog za liječenje pacijenata. Ovo je bila idealna prilika da naši zaposleni usvoje nova znanja i edukuju se o prednostima koje pruža pneumatski transportni sistem cijevi, kao i da praktično rade sa ovim sistemom.

Projekt „LAB-OP – lmproving Laboratory and Diagnosis Operational System / Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sistema“ odobren je za kofinansiranje 30. oktobra 2019. godine od strane Zajedničkog nadzornog odbora Drugog poziva Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Nosilac projekta je Opća bolnica Zadar (Hrvatska), dok na projektu još učestvuju i sljedeći partneri: JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar (Crna Gora), Zavod za javno zdravstvo Zadar (Hrvatska), te Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (Bosna i Hercegovina). Ukupna vrijednost projekta iznosi EUR 978.236,45  uz stopu kofinansiranja 85% bespovratnim sredstvima, a 15% predstavlja sopstvena sredstava. Implementacija projekta započela je 15. maja 2020. godine i trajaće 24 mjeseca, odnosno do 14. maja 2022. godine. Prioritetna osa programa je jačanje kvaliteta usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne zaštite. Glavni (opšti) cilj projekta jeste poboljšati kvalitet javno-zdravstvene usluge u prekograničnom području kroz unaprjeđenje infrastrukture i poboljšanje znanja i stručnosti u području laboratorijske dijagnostike.

 

Kopenhagen - Bispebjerg bolnica - Projektni timovi OB BAR i OB ZADAR

 Kopenhagen - Bispebjerg bolnica - Projektni timovi OB BAR i OB ZADAR

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13