Javna zdravstvena ustanova

BOLNICA BAR I PROJEKTNI PARTNERI ODRŽALI TREĆI REDOVAN SASTANAK PROJEKTA LAB-OP

BOLNICA BAR I PROJEKTNI PARTNERI ODRŽALI TREĆI REDOVAN SASTANAK PROJEKTA LAB-OP

Projektni partneri na projektu „LAB-OP – Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sistema“održali su Treći redovan projektni sastanak 7. i 8. jula 2021. godine u Baru. Organizator ovog sastanka bila je JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, na poziv vodećeg partnera Opća bolnica Zadar. Po prvi put projektni partneri imali su prilike da se nađu uživo i razmatraju tekuća pitanja od kada je projekat krenuo sa implementacijom  - 15. maja 2020. godine.

Svoj dvodnevni rad, projektni partneri započeli su konferencijom za novinare u hotelu „Princess“ dana 5. jula 2021. godine sa početkom u 9:45, tokom koje su predstavnici partnerskih institucija upoznali medije i javnost sa projekatom, njegovim ciljevima i aktivnostima, te očekivanim rezultatima. Na konferenciji su se obratili: Knežević dr Tamara, zamjenik koorinatora projekta iz Opšte bolnice Bar, i Marko Mašina, menadžer projekta iz Opće bolnice Zadar.

Predstavljajući projekat i njegov značaj za ustanovu iz koje dolazi, dr Tamara Knežević, spec. kliničke biohemije iz barske bolnice kazala je da je „glavni cilj projekta unaprjeđenje javne zdravstvene usluge u laboratorijskoj dijagnostici, što ćemo pokušati da realizujemo kroz aktivnosti u oblasti edukacije stanovništva, podizanje javne svijesti i poboljšanje postojećih znanja u primjeni savremenih laboratorijskih metoda. Takođe, radimo na pripremi aplikacije za pacijente, na osnovu koje će dobiti adekvatne informacije kako da se pripreme za laboratorijski pregled, jer najveći broj grešaka u dijagnostici nastaje u toj preanalitičkoj fazi.”

Nakon dr Knežević, obratio se i Marko Mašina, menadžer projekta iz Opće bolnice Zadar, koji istakao u sovjem obraćanju da je „najvažniji konkretan benefit ovog programa nabavka opreme. Cijela barska bolnica biće obuhvaćena savremenim pneumatskim transportnim sistemom za uzorkovanje, što će pojednostaviti laboratorijsku proceduru, ubrzati liječenje, a uzorkovanje će postati lakše i transparentije za praćenje. Sa druge strane, Opća bolnica Zadar dobila se samo dvije linije ovog sistema.“

Treći redovan sastanak projektnih timova LAB-OP održan je 7. i 8. jula 2021. godine, a shodno programu rada razmatran je niz tema u vezi sa realizacijom projektnih aktivnosti. Tokom dvodnevnog radnog dana, svi projektni partneri predstavili su svoje ustanove, iznijeli svoja iskustva u implementaciji projekta, zatim su podijelili sa ostalima izazove tokom realizacije pojedinih aktivnosti i podnijeli izvještaj o sprovedenim  aktivnostima na projektu (sprovedene nabavke, ostvareni rezultati i ciljevi). Isto tako, bilo je i riječi o modifikacijama koje je potrebno izvršiti, dopuni akcionog plana, realizaciji radionica (plan sprovođenja, predavači i teme radionica), plan prezentacija primjera dobre prakse, priprema za Treći izvještajni period i slično. Tokom trajanja redovnog projektnog sastanka, članovi projektnih timova partneriskih institucija aktivno su se uključile u raspravama shodno agendi iznoseći svoje ideje i sugestije.

Projekt „LAB-OP – lmproving Laboratory and Diagnosis Operational System / Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sistema“ odobren je za kofinansiranje 30. oktobra 2019. godine od strane Zajedničkog nadzornog odbora Drugog poziva Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Nosilac projekta je Opća bolnica Zadar (Hrvatska), dok na projektu još učestvuju i sljedeći partneri: JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar (Crna Gora), Zavod za javno zdravstvo Zadar (Hrvatska), te Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (Bosna i Hercegovina). Ukupna vrijednost projekta iznosi EUR 978.236,45 uz stopu kofinansiranja 85% bespovratnim sredstvima, a 15% predstavlja sopstvena sredstava. Implementacija projekta započela je 15. maja 2020. godine i trajaće 24 mjeseca, odnosno do 14. maja 2022. godine. Prioritetna osa programa je jačanje kvaliteta usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne zaštite. Glavni (opšti) cilj projekta jeste poboljšati kvalitet javno-zdravstvene usluge u prekograničnom području kroz unaprjeđenje infrastrukture i poboljšanje znanja i stručnosti u području laboratorijske dijagnostike. Specifičan cilj projekta je poboljšanje kvaliteta usluga u javnom zdravstvu prekograničnog područja kroz povećanje efikasnosti laboratorijske dijagnostike, a isto tako obuhvata infrastrukturne zahvate i poboljšanje ljudskih kapaciteta u području laboratorijske dijagnostike sa ciljem unaprjeđivanja nivoa pružene usluge.

https://barinfo.me/video-podrska-eu-u-prevenciji-i-lijecenju-sve-ucestalijih-kancerogenih-oboljenja/

https://www.youtube.com/watch?v=jHp1fVIRuEo

 

 

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13