Javna zdravstvena ustanova

Press Centar

Vijesti, saopštenja i obaviještenja iz bolnice.

Više...

Raspored rada

Pogledajte raspored rada u specijalističkim ambulantama

Opširnije

Kontakt

Javna zdravstvena ustanova
Opšta bolnica Bar
Podgrad bb
85 354, Stari Bar
CRNA GORA

Tel: + 382 30 34 23 33
Fax: + 382 30 34 22 13
E-mail: jzu-ob-bar@t-com.me

Naša bolnica je osnovana  1. novembra 1946. godine

Naša bolnica je osnovana 1. novembra 1946. godine

Proin c congue, non dictum nibh aliquet. Etiam justo dolor, barius ac est ut, venenatis sodales libero. Morbi blandit nibh a ante auctor, in dictum odio baucibus.

Detaljnije o istorijatu bolnice

OPŠTA BOLNICA „BLAŽO ORLANDIĆ“ – BAR

Dobrodošli na našu zvaničnu stranicu. WEB SAJT JE U IZRADI

INTERREG IPA CBC

INTERREG IPA CBC

Prekogranična saradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020,

opširnije

Javna zdravstvena ustanova
Opšta bolnica Bar 

Nijeste sigurni šta treba da radite prilikom dolaska na pregled?

Ove informacije Vam mogu biti od koristi.

Istraži...

Završna konferencija projekta MELAdetect

Završna konferencija projekta MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka održana je u vijećnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u četvrtak, 11. jula 2019. godine sa početkom u 13 časova. Ova konferencija imala je za cilj da istakne rezultate i postignuća 26 mjeseci dugog projekta, koji je sufinansiran sredstvima iz programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Pored pravnih zastupnika i članova projektnih timova Vodećeg partnera projekta - Zavoda za javno zdravstvo Zadar, ostalih projektnih partnera Sveučilišta u Zadru, Agencije za razvoj zadarske županije ZADRA NOVA, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar, na Finalnoj konferenciji prisustvovali su i predstavnici Zajedničkog sekretarijata programa Interreg IPA CBC HR-BA-ME 2014-2020, te mediji, studenti i ostalala zainteresovana javnost. Ovom prilikom predstavljene su sve sprovedene aktivnosti i ostvareni rezultati tokm projekta u prekograničnom području.

Finalna konferencija projekta MELAdetect otpočela je pozdravnim govorom domaćina, prof. dr sc. Milenaka Bevande, dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Nakon dekana Bevande, uslijedili su pozdravni govori prisutnih predstavnika projektnih partnera prof. dr sc. Suazane konjevode, jedan od idejnih tvoraca projekta sa Sveučilišta u Zadaru, dr Dragoslava Tomanovića, direktora JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, gđ. Marine Dujmović Vuković, direktorica Agencije za razvoj zadarske županije ZADRA NOVA i Jelena Ćosić-Dukić, menadžer projekta iz Zavoda za Javno zdravstvo Zadra. U svojim obraćanjima, pravni zastupnici i predstavnici svojih ustanova prisjetili su se samih početaka oko pripreme i kasnije oko implementacije projekta na projektu MELAdetect, koji je realizovan u sklopu trilateralnog programa INTERREG IPA prekgranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Oni su nadalje iskazali šta je projekat za svakog od projektnih partnera značio u smislu nabavljene dijagnostičke i edukativne opreme koja služi za poboljšanje kvaliteta zdravstvene usluge, realizacije specijalizovanih radionica za zdravstvene i nezravstvene radnike organizovanih zbog poboljšanja znanja o ranom otkrivanju melanoma, te sprovođenja informativnih dana i kampanja za opštu populaciju radi podizanja svijesti javnosti o melanomu, organizacije simpozijuma za zdravstvene radnike sa ciljem uspostavljanja zdravstvene mreže stručnjaka u prekograničnom području, kao i izrade petogodišnjeg Akcionog plana za melanom u prekograničnom području, kojim je izvršena analiza postojećeg stanja i date smjernice za dalje djelovanje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, što može poslužiti kao osnova za neka buduća strateška planiranja. Isto tako, oni su se u sovjim izlaganjima osvrnuli i na izradu e-health alata i implementaciju pilot projekta na projektnom području. Pravni zastupnici i predstavnici svojih ustanova istakli su zadovoljstvo sa postignutim rezultatima u 26 mjeseci dugom periodu implementacijr projekta i izrazili želju da ponovo sarađuju u nekom narednom projektu. Na kraju, svi su se srdačno zahvalili na gostoprimstvu domaćinu, Medicinskom fakultetu Svučilišta u Mostaru, koji je najčešće organizovao događaje u vezi sa projektom MELAdetect (početna konferencija, tri redodvna sastanka projektnih timova, simpozijum i završna konferencija), budući da se nalazi na pola puta od Bara do Zadra.

Poslije pozdravnih govora, uslijedile su prezentacije rezultata, koje su predstavile Jelena Ćosić-Dukić iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar, mr sc. Biljana Raičević iz JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar, prof. dr sc. Milenako Bevanda sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i prof. dr sc. Suzana Konjevoda sa Sveučilišta u Zadru. Predstavnik vodećeg partnera Zavoda za javno zdravstvo Zadar, gđ. Jelena Ćosić-Dukić govorila je o projektu sa aspekta ishoda i postignutih rezultata. Član projektnog tima JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar, dr Biljana Raičević, spec. dermatovenerolog upoznala je pristune sa realizacijom projekta MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka u Baru, predstavljajući projekat iz perspektive projektnog partnera, naglašavajući u svom izlaganju broj izvršenih pregleda u Baru (360 koliko je planirano da bude urađeno u sve tri države zajedno) i rad na individualnoj edukaciji populacije u Crnoj Gori. Predstavnik domaćina, prof. dr sc. Milenako Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru, prezentirao je projekat sa stručnog aspekta projekta. Član projektnog tima, prof. dr sc. Suzana Konjevoda sa Sveučilišta u Zadru, upoznala je prisutne sa Akcionim planom unaprjeđenja prevencije, ranog otkrivanja i liječenja melanoma kože, sluznica i oka. Na kraju završne konferencije, članovi projektnih timova odgovarali su na pitanja predstavnika medija i ostalih učesnika.

Ukupna vrijednost projekta MELAdetect iznos EUR 652.427,90, od čega se kroz Program sufinansira EUR 554.563,72 sredstvima EU, što predstavlja 85% ukupnog budžeta projekta, dočim, preostalih EUR 97.864,20 predstavlja 15% nacionalnog učešća. Glavni cilj ovog virjednog projekta jeste zajedničkom prekograničnom saradnjom poboljšati kvalitet zdravlja i zdravstvenih usluga na području prevencije i liječenja melanoma kože, sluznica i oka, te doprinijeti podizanju trenutno niskog nivoa svijesti javnosti o melanomu kroz sprovođenje projektnih aktivnosti. Implementacijom projekta organizovani su informativni dani i kampanje za podizanje svijesti javnosti o melanomu i specijalizovane radionice za zdravstvene i nezdravstvene radnike radi poboljšanja i proširivanja znanja o ranom otkrivanju melanoma. Nabavljena je nova oprema radi edukacije i unaprjeđenja kvaliteta pregleda, te uspostavljena mreža zdravstvenih stručnjaka u prekograničnom području radi zajedničke analize postojećeg stanja i strateškog planiranja u budućnosti. Izrađen je zajednički Akcioni plan i e-health alata, te sproveden pilot projekat u prekograničnom području kako bi se stvorio konkretan, održiv i inovativan pristup prevenciji i ranoj dijagnostici melanoma.

 

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13