Javna zdravstvena ustanova

POVODOM DANA BOLNICE PODIJELJENE EDUKATIVNE SLIKOVNICE „OPREZNI NA SUNCU“ NA PEDIJATRIJI OPŠTE BOLNICE BAR

POVODOM DANA BOLNICE PODIJELJENE EDUKATIVNE SLIKOVNICE „OPREZNI NA SUNCU“ NA PEDIJATRIJI OPŠTE BOLNICE BAR

Obilježavajući dan bolnice, članovi projektnog tima MELAdetect iz JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, danas, 7. juna 2019. godine, podijelili su edukativne slikovnice „Oprezni na suncu“ roditeljima najmlađih pacijenata na Dječjem odjeljenju.

Ove slikovnice namijenjene su predškolskom i školskom uzrastu, a izrađena je u sklopu projekta MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka. U slikovnici, kroz tekst i ilustracije, date su smjernice kako se treba zaštiti od direktnog dejstva sunčevih zraka, koji mogu izazvati različite promjene na koži.

To je bila prava prilika, da ovog sunčanog i toplog dana, dr Biljana Raičević, spec. dermatovenerolog, skrene im pažnju da vode računa kada izlaze na sunce, budući da nam sada predstoje topliji i sunčaniji dani, kao i vrijeme kada će boraviti na plažama sa svojim mališanima. Ona je naglasila da ih ne izlažu suncu u terminu od 11 do 17 časova, da borave u hladovini, koriste zaštitu za glavu i tijelo, te zaštitne kreme. Na taj način, roditelji mogu i sami da utiču u sprječavanju pojavnih promjena na koži, koje može izazvati dugotrajno izlaganje suncu (opekotine). Takođe, dr Raičević je istakla da sve uočene promjene na koži, koliko god male bile, registruju i na vrijeme dođu u našu kožnu ambulantu radi provjere, na novonabavljenom aparatu, o kakvoj vrsti promjene se radi.

Projekat MELAdetect realizuje se u sklopu programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, koji se sufinansira iz sredstava Evropske unije. Ukupna vrijednost projekta iznosi Eur 652.427,90. Vodeći partner je Zavod za javno zdravstvo Zadar, sa projektnim partnerima Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj zadarske županije (ZADRA NOVA), te Medicninski faklutet Sveučilišta u Mostaru i JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar. Više o našem projektu možete naći na našoj web stranici projekta https://www.meladetect.com/, web stranici Opšte bolnice Bar https://bolnicabar.me/, kao i na društvenim mrežama.

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13