Javna zdravstvena ustanova

ODRŽAN NOVI SET RADIONICA ZA ZDRAVSTVENE I NEZDRAVSTVENE RADNIKE - METODE RANE DETEKCIJE MELANOMA

ODRŽAN NOVI SET RADIONICA ZA ZDRAVSTVENE I NEZDRAVSTVENE RADNIKE - METODE RANE DETEKCIJE MELANOMA

Nastavljajući sa realizacijom započetih edukativnih radionica tokom ljeta, a u okviru sprovođenja svojih redovnih aktivnosti na projektu MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka, u utorak, 11.12.2018. godine i srijedu, 12.12.2018. godine održan je novi ciklus dvodnevnih radionica sa tematikom Metode rane detekcije melanoma za zdravstvene i nezdravstvene radnike.

Radionice su namijeinjene kako zdravstvenim radnicima i specijalizantima, tako i nezdravstvenim radnicima (frizerima, kozmetičarima, pedikirima, optičarima itd.), koje će voditi naši eminentni stručnjaci iz ove oblasti, a održane su u biblioteci JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar za zdravstvene radnike i specijalizante, odnosno u sali za sastanke internog odjeljenja JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar za nezdravstvene radnike.

Nakon održanih predavanja i demonstacije korišćenja novonabavljene opreme u barskoj bolnici, vođena je tematska rasprava sa učesnicima radionica. Tom prilikom, predavači prof. dr sc. Željko Mijušković, spec. dermatovenerolog sa VMA, dr Milica Rajović, spec. plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije sa VMA, dr Marina Đuretić-Guzina, spec. oftalmolog i mr Biljana Raičević, spec. dermatovenerolog, odogovorili su na mnogobrojna pitanja u vezi sa obrađenim temama. Kao što je to bio slučaj sa prethodnim setom radionica, i ove su izazvale veliko interesovanje i kod zdravstvenih (59) i kod nezdravstvenih radnika (16) oba dana održavanja, a učesnici su iskazali svoje zdovoljstvo izlaganjima i korisnim temamam koje su prezentovane. Prisutnima je takođe predočeno da, ukoliko imaju još pitanja ili žele da saznaju nešto više o melanomu, mogu da se registruju putem e-Health aplikacije, te dostave svoj upit na koji će im biti odogovoreno u najkraćem mogućem roku (https://ehealth.meladetect.com/).

Osnovni cilj ovih edukativnih radionica, pored proširivanja znanja, jeste podizanje svijesti o novim dijagnostičko-terapijskim procedurama i mogućnostima učešća u kliničkim studijama, budući da je melanoma najzloćudniji tumor kože i sluznica, koji nastaje  zbog  maligne  promjene  ćelija, a  nije  ga  uvijek lako uočiti na prvi pogled. I na ovim edukativnim radionicama od strane projektnog partnera JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, učesnici radionica dobili su Potvrde o učešću (medicinske sestre/tehničari), a ljekari Sertifikate o učešću na kontinuiranoj edukaciji, koji se boduju shodno Praviliku Ljekarske komore Crne Gore.

Projekat MELAdetect realizuje se u sklopu trilateralnog programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, koji se sufinansira iz sredstava Evropske unije. Ukupna vrijednost projekta je Eur 652.427,90, a vodeći partner je Zavod za javno zdravstvo Zadar, sa projektnim partnerima Sveučilištem u Zadru, Agencijom za razvoj zadarske županije (ZADRA NOVA), te Medicninski faklutet Sveučilišta u Mostaru i JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar.

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13