Javna zdravstvena ustanova

Interreg IPA CBC

Interreg IPA prekogranična saradnje (CBC) HR-BA-ME 2014-2020

Kick off konferencija i Prvi redovan sastanak projektnog tima projekta MELAdetect

logoIPA

Nakon davanja izjava za medije predstavnika institucija projektnih partnera, a shodno Akcionom planu projekta MELAdetect, finansiranom iz bespovratnih sredstava programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020, održana je kick-off konferencija projektnih partnera u Mostaru (BIH). Konferencija je održana u utorak 26. septembra 2017. godine sa početkom u 11 časova, u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Mostaru. Cilj ove konferencije bio je da se javnost upozna sa institucijama koje su nosioci implementacije i realizacije ovog projekta, te sa samim projektom, njegovim ciljevima, aktivnostima i očekivanim rezultatima.

 

logoIPA

Nakon davanja izjava za medije predstavnika institucija projektnih partnera, a shodno Akcionom planu projekta MELAdetect, finansiranom iz bespovratnih sredstava programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020, održana je kick-off konferencija projektnih partnera u Mostaru (BIH). Konferencija je održana u utorak 26. septembra 2017. godine sa početkom u 11 časova, u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Mostaru. Cilj ove konferencije bio je da se javnost upozna sa institucijama koje su nosioci implementacije i realizacije ovog projekta, te sa samim projektom, njegovim ciljevima, aktivnostima i očekivanim rezultatima.

Prisutne je najprije pozdravio moderator sastanka, ujedno i član projektnog tima sa Medicinskog fakulteta u Mostaru, Marin Šunjić, koji je najavio dekana njihove ustanove prof. dr sc. Milenka Bevandu. U svojoj uvodnoj besjedi, g. Bevanda iskazao je zadovoljstvo što je ustanova na čijem se čelu nalazi partner u projektu MELAdetect - rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka, te je kazao kako je od velikog značaja to što se ova konferencija održava u Mostaru i izrazio nadu da će se projekat sprovesti na najbolji mogući način. Za medicinski fakultet je veoma važno što će sa ovim iskustvom biti u prilici da budu edukatori ostalim medicinskim fakultetima u Bosni i Hercegovini.

Poslije uvodne riječi dekana, moderator sastanka najavio je prodekana za nastavu, prof. dr sc. Katarinu Vukojević, koja je u svojem obraćanju i predstavljanju ustanove iz koje dolazi, prisutnima istakla kako je mostarski Medicinski fakultet presrećan što je prepoznat kao instittucija koja može učestvovati u ovako značajnom projektu jer će se njime dati veliki značaj razvoju nauke i kliničke medicine u smislu bolje dijagnostike kod pacijenata, a u isto vrijeme sve struke medicinske i nemedicinske moći će uporedo da se edukuju kroz sam projekat i bolje da prepoznaju na terenu prve znake melanoma. Sama ustanova, u sklopu projekta nabaviće dermatoskop i fluorescentni mikroskop sa kojima će raditi dijagnostičke pretrage.

U nastavku konferencije, moderator sastanka dao je riječ doc. dr sc. Suzani Konjevodi iz Sveučilišta u Zadru, koja je predstavila ustanovu u kojoj radi, te istakla kako je cilj ovog projekta podizanje svijesti u javnosti o opakim bolestima i poboljšanju dijagnostikovanja bolesti jer rano otkrivanje, pogotovo melanoma kože i sluznice oka, dovodi do znatno boljih rezultata i preživljavanja.

Nakon izlaganja gospođe Konjevode, moderator je pozvao direktoricu
Agencije za razvoj zadarske županije (ZADRA NOVA), Sanju Peričić, da predstavi svoju ustanovu, a ona je istakla kako je najveća uloga ZADRA NOVE u ovome projektu da bude tehnička podrška partnerima iz Mostara i Bara, jer imaju ogromno iskustvo po sprovođenju projekata koji broje više od 100 miliona evra. Ona je naglasila da je njihovoj ustanovi, uz ovaj projekat, odobreno još pet projekata što garantuje da su najbolja od svih institucija na cijelom prekograničnom području na ovome programu, te je njihova uloga da pomažu svojim partnerima kako bi postigli najbolje rezultate.

Prisutnima se zatim obratila Ninela Plamenac, asistent menadžera projekta iz JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić" Bar, koja je na početku prenijela pozdrave direktora ustanove i ostalih članova projektnog tima, koji su zbog ranije preuzetih obaveza bili spriječeni da prisustvuju ovoj kick off konferenciji. Ona je upoznala učesnike konferencije sa istorijatom zadravstvene ustanove (od antimalaričnih stanica organizovanih u Starom Baru do moderne opšte bolnice) i načinom organizacije rada i vrstama usluga koje pruža ustanova u kojoj radi, te aktivnostima za koje je direktno zadužena u sklopu ovog projekta, koji je od izuzetnog značaja kako za samu ustanovu i regiju koju pokriva bolnica, tako i za državu Crnu Goru. Ona je nadalje istakla da je prekogranična saradnja važna za razmjenu stručnih i naučnih mišljenja, jačanju regionalnih veza i saradnje, te približavanje evropskim standardima i pružanje dijagnostičkih metoda koje se praktikuju u razvijenim zemljama. U zaključku, ona je kazala da se kao ustanova nadaju produbljivanju dalje saradnje u nekom novom projektu, imajući u vidu dosada uspostavljenu komunikaciju sa projektnim partnerima.

Na kraju je prisutne pozdravila predstavnik vodećeg pratnera, Jelenu Ćosić-Dukić, menadžer projekta iz Zavoda za javno zdravstvo Zadra. U svojem izlaganju, gđ. Ćosić-Dukić upoznala je prisutne sa djelatnošću ustanove iz koje dolazi, te se osvrnula na projekte koje je već sprovela u sklopu sličnih programa. Nadalje, ona je ukratko opisala aktivnosti i zadatke za koje je ustanova direktno odgovorna za sprovođenje, te je na kraju kazala i od koliko velikog značaja je ovaj projekat u smislu prevencije, koja je jedan od primarnih zadataka njihovog Zvoda. Ona se nakon toga nadovezala sa prezentacijom samog projekta, u kojoj je iznijela sve relevantne podatke od sklapanja Ugovora o sufinansiranju, te potpisivanja Partnerskog sporazuma, napominjući glavne ciljeve projekta i rezultate koji se očekuju.

U cilju informisanja javnosti o značaju i važnosti projekta MELAdetect, uslijedile su prezentacije dviju doktorki, koje su angažovane kao stručnjaci u implementaciji samog projekta. Prvu prezentaciju vodila je prof. dr sc. Dubravka Šimić, dermatovenerolog - saradnica Medicinskog fakulteta u Mostaru, a njena tema bila je epidemiologija melanoma i činioci rizika u nastanku melanoma. Nakon toga, drugu prezentaciju izvela je doc. dr sc. Zrinjka Paštar, dermatovenerolog sa Sveučilišta u Zadru, koja se u svojem izlaganju osvrnula na početnu ideju projekta i njegov nastanak, te je u nastavku govorila i o važnosti i značaju rane dijagnoze melanoma. Nakon čega su uslijedila pitanja i odgovori.

Poslije završetka svečanog dijela - kick off konferencije, uslijedila je kratka pauza, kako bi se članovi projektnog tima pripremili za nastavak rada, odnosno za Prvi redovni sastanak, koji je počeo u 15 časova i nastavio se naradnog dana, 27. septembra 2017. godine u 9 časova. Tokom sastanka, članovi projektnog tima iz svih institucija prezentirali su svoje izvještaje o radu u protekla tri mjeseca (jul, avgust, septembar), zatim su iznijeli svoje planove za naredna tri mjeseca (oktober, novembar, decembar), upoznali su se sa daljim koracima koji ih očekuju na implementaciji projekta MELAdetect (prezentacije vodećeg partnera Zavoda za javno zdravstvo Zadar i projektnog partnera ZADRA NOVA) i razmijenili svoja mišljenja i dosadašnja iskustva.

 

    031020173 

 

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13