Javna zdravstvena ustanova

Potpisan Ugovor za projekat MELAdetect

Interreg IPA CBC Meladetect

Potpisan Ugovor za projekat MELAdetect

JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar sa zadovoljstvom obavještava javnost da je, u utorak 20.06.2017. godine, upriličena svečanost povodom potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u prostorijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije u Zagrebu (Hrvatska) za 7 od ukupno 20 rpojekata izabranih za sufinasiranje, čija ukupna vrijednost iznosi Eur 4,769,320.44.

JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar jedan je od ukupno pet projektnih partnera u projekatu pod nazivom MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka, koji je izabran u okviru Prvog poziva za dostavljanje projekatnih prijedloga u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatsk-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.
Ugovor za projekat MELAdetect potpisala je, u ime Zavoda za javno zdravstvo Zadar, kao vodećeg partnera, gđ. Marina Blažević Longin, zamjenica direktora Zavoda, a u ime Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske, gđ. Stella Arneri, v.d. direktora Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i čelnica Upravljačkog tijela. Ukupna vrijednost projekta MELAdetect iznosi EUR 652,427.90, od čega se kroz Program sufinansira EUR 554,563.70, odnosno 85%. Projektni partneri na projektu MELAdetect su: Zavoda za javno zdravstvo Zadar (vodeći partner), Sveučilište u Zadru (projektni partner 2), Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA (projektni partner 3), Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru (projektni partner 4) i JZU Opšta bolnica "Blažo Orlandić" Bar (projektni partner 5).

Ukratko o programu, finansijski okvir i trajanje projekta:

  • Projekat MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka
  • Projekat MELAdetect sprovodi se u sklopu programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 202
  • Ukupna vrijednost iznosi € 652.427,90 od čega se:
    • 554.563,70 € (85%) sufinansira sredstvima EU
    • 97.864.20 € (15%) sufinansira sredstvima projektnih partnera.
  • Trajanje projekta: 26 mjeseci
  • Početak implementacije projekta: 01.07.2017. godine
  • Završetak implementacije projekta: 31.08.2019. godine

Rezime projekta:

Projekt MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka doprinijeće podizanju javne svijesti o melanomu organizacijom informativnih dana i kampanjama za podizanje svijesti. Zdravstveni i pseudo-zdravstveni stručnjaci dobiće nova znanja o novim metodama liječenja kroz specijalizovanu edukaciju. Uspostaviće se mreža zdravstvenih stručnjaka u prekograničnom području. Nabaviće se nova tematska oprema za edukativne i medicinske aktivnosti.
Glavni cilj projekta MELAdetect jeste podizanje svijesti o ranom otkrivanju melanoma kože, sluznice i oka. Ranim otkrivanjem melanoma dobijaju se velike šanse za preživljavanje (95%). Kasno otkriven melanom ima fatalne prognoze (medijan preživljavanja od 6 do 9 mjeseci).
U projektu MELAdetect su 3 glavne ciljne grupe: zdravstveni stručnjaci, pseudo-zdravstveni stručnjaci i stanovništvo. U zdravstvene stručnjake spadaju ljekari opšte prakse, dermatolozi, onkolozi, pedijatri, hirurzi, oftalmolozi, stomatolozi, medicinske sestre, fizioterapeuti i studenti odsjeka za zdravstvene studije. Pseudo-zdravstveni radnici su frizeri, kozmetičari, optičari i optometristi. Stanovništvo je definisano kao slučajna populacija.
Podaci prikupljeni putem e-zdravstvene platforme i pregleda novom medicinskom opremom koristiće se u istraživačke svrhe i poboljšati buduće metode liječenja. Institucije će imati na raspolaganju edukativne materijale i uspostavljene procedure putem kreiranog Akcionog plana, koji će imati uticaj na djelovanje protiv bolesti melanoma u budućnosti. Projekat MELAdetect uticaće na poboljšanje dijagnoze i prevencije melanoma što će dovesti do poboljšanja javnog zdravstva, smanjenja incidencije melanoma i smrtnosti.


Cilj projekta MELAdetect: Podizanje svijesti i poboljšanje metoda za prevenciju i liječenje kožnog, mukoznog i očnog melanoma prenosom dobre prakse i iskustva u prekograničnom području.

Glavni rezultati projekta MELAdetect:

  1. nova platforma prevencije i znanja u području liječenja melanoma kože, sluznice i oka;
  2. sprovedene edukativne aktivnosti kao i aktivnosti podizanja svijesti kako bi se doprinijelo povećanju znanja o savremenim metodama liječenja melanoma.

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13